Petra Škarja: “Just do it!”

 

Skodrana predavateljica s hecnim priimkom, zaljubljena v naravo in potovanja. Pa tudi avtorica čudovitih knjig Česar nas niso naučili v šolah in Ameriški milijonarji so spregovorili …

Ni vas težko prepoznati. Ste zelo energična in pozitivna oseba. Pozitivne energije v Sloveniji primanjkuje. Kako to spremeniti?

Hvala za pohvalo. Vsak mora delovati v to smer. Ko se bo vsak pri sebi spremenil v bolj pozitivno osebo, bo tudi kolektivno šlo to na višji nivo. Mladi morajo vedeti, da so možnosti. Naj pogledajo vase in odkrijejo, kaj je v njih. Mi pa jih moramo navdušiti, verjeti v njih in jim odpreti obzorja, kaj sploh lahko v življenju počnejo. Potem se bodo pa že tudi sami znašli. Bistveno pa je, da iščejo SREČO v življenju, ne zgolj poslovni uspeh.

Kdaj ste v sebi začutili podjetniško žilico?

Pri devetnajstih letih. Imela sem hudo prometno nesrečo na avtocesti. Ta me je ustavila, hkrati pa mi je dala čudovito darilo. V sobi brez televizije sem bila prisiljena razmišljati, kaj si v življenju želim in česa si ne želim početi. Ter kje se vidim čez 5, 10, 50 let. Ugotovila sem, da ne želim delati od 9.00 do 17.00 kot večina. Edino rešitev sem videla v samostojnem podjetništvu. Pri devetnajstih sem odprla s.p. brez da bi točno vedela, kaj bom delala. Samo da ne bi delala standardnih 8 ur pod vodstvom nekoga, ki mi ni všeč. In evo, tu sem sedaj 🙂

Bili ste celo državna prvakinja v odbojki. Kako se lahko izkušnje in vrednote iz športa prenesejo v poslovno okolje?

Vrhunsko. Šport je nekaj najboljšega za mladega človeka. Nauči te veliko stvari in vrednot, ki jih rabiš v podjetništvu. To so določanje ciljev, zagnanost, timski duh, vztrajnost, srčnost, pogum, vztrajanje, iskanje lastnih potencialov in mej zmogljivosti … Tako v športu kot v podjetništvu se moraš razlikovati od množice.

Skupaj z Zorico Jakolin in Uršo Žorž stojite za dogodkom 500 Podjetnic, ki je zelo odmeven v slovenskem poslovnem prostoru. Slogan dogodka 500 podjetnic “Verjamemo v moč povezovanja” se je dobesedno uresničil. Kako vam je to uspelo? Kako ste si delo razdelili? Kakšni so cilji vnaprej?

Našle smo se tri majhne podjetnice, ki smo delale manjše dogodke. Rekle smo si, zakaj ne bi naredile nekaj velikega in prepoznavnega v Sloveniji. Ciljale smo na to, da zberemo 500 podjetnic. Zakaj samo podjetnic? Ker smo malo drugačne kot moški, ker rabimo medsebojno spodbudo in pomoč. Potem je bila potrebna le akcija in močna želja in to smo imele! 🙂 Določile smo datum in šle na vse ali nič. Imele smo velike cilje in presegle pričakovanja. Vnaprej pa želimo, da se dogodek razvija. in da je vsako leto. Naslednji je 18. marca 2015. Več o dogodku 

Napisali ste poučno knjigo Česar vas niso naučili v šoli – Podjetništvo? Kaj je njena dodana vrednost?

Formalna izobrazba ne zadošča. Družba zahteva od mladih, da hodijo v šolo, se učijo, pridobivajo izobrazbo in da potem imajo neko lepo službo. Jaz sem šla delat pri devetnajstih in ugotovila, da temu ni tako.  Precej časa sem se iskala in videla, kaj mi manjka. Tako je počasi rasla tudi  knjiga Česar nas niso naučili v šolah – Podjetništvo . V njej govorim o znanjih, ki jih rabiš na začetku podjetništva, pa tudi o znanjih, ki jih rabiš, ko iščeš službo. Na kratko je to PODJETNOST. Veščine pa: prodaja, samoiniciativnost,  kreativno razmišljanje, javno nastopanje, komunikacija med ljudmi, pogum, srčnost, vztrajnost, iskanje rešitev, samozavest, določanje ciljev, prevzemanje odgovornosti … To so znanja, ki jih šola ne da, jih pa potrebuješ za uspeh ali kot zaposlen ali pa na samostojni podjetniški poti. Apeliram na mlade, da je šola le en majhen delček v karieri.

Kdaj lahko pričakujemo naslednjo knjigo?

(Smeh) Naslednja knjiga je že zunaj in sicer ima naslov Ameriški milijonarji so spregovorili. Nastala je na popotovanju po Ameriki, kjer sem bila v stiku z ameriškimi podjetniki. Z njimi sem se dobila, se izobraževala. Odprli so mi razmišljanje. V Sloveniji imamo glede podjetništva bolj omejeno razmišljanje in s to knjigo sem hotela razširiti obzorja. Odzivi so pa fenomenalni! 🙂

Kakšna je vaša sanjska služba?

Zelo mi je blizu služba, ki jo opravlja Edita Cetinski Malnar, voditeljica in urednica oddaje Prava ideja. Tako službo bi rada imela, vsaj preizkusila se v tem. Sicer bom pa verjetno vse življenje pisala knjige, izobraževala in predavala, saj me to resnično polni …

Katera je vaša najbolj nora izkušnja v podjetništvu?

Uf, reciva, kaj je moja izkušnja podjetnosti, ne zgolj v podjetništvu … V Kaliforniji sva imela s takratnim partnerjem izjemno željo priti v eno izmed čudovitih vil na Hollywood Hillsih – veste, take, kot jih gledamo v filmih. Po mnogih neuspelih poizkusih kako priti notri (Američani so namreč zelo zaprti glede osebnega življenja in vstopa v hišo), sva le našla način. Zaigrala sva vlogi, da kupujeva eno izmed prestižnih vil. Postavila sva se v vlogo kupca in so nama lepo razkazali vsak kotiček vile – fenomenalno! 🙂 Zanimiva izkušnja … in zagotovo podjetna 🙂

V veliko veselje so vam tudi potovanja. Se vam ob spoznavanju tujih dežel in ljudi tudi utrnejo ideje za nove projekte?

Seveda. Potovanja dajo ogromno. Če lahko kaj svetujem, je to pisanje dnevnika in potovanja. Potovanja ti dajo širino razmišljanja, ti dajo ideje, kreativnost. Veliko bolj tudi ceniš stvari, ki jih imaš tukaj. Ko prideš domov iz puščave, doma ceniš vsak drevešček naše prečudovite Slovenije …

Kakšne so osebnostne lastnosti, ki so pomembne za uspeh v podjetništvu v vse bolj surovem globalnem ringu? Bi lahko izpostavili nekaj osebnostnih lastnosti, ki dajejo ženski pomembno in edinstveno vlogo v poslovnem okolju?

Za uspeh v podjetništvu je pomembno več stvari: vztrajnost, pogum, etičnost, vizija, sanje, radovednost. Pa igrivost. Posel in življenje naj bo igra. Ženske pa imamo žilico za povezovanje in intuicijo. Če gre ženska malo sama v naravo in se posluša, najde odgovore in lažje uspe.

Vaš cilj je konkreten: biti super predavateljica, ki jo bodo ljudje vedno znova radi poslušali. Vseeno pa nas zanima še, katere tematike so tiste, ki bodo zaznamovale vašo predavateljsko pot?

Predvsem bi rada med mlade širila podjetnost in kreativnost. In da sem jim preko lastne zgodbe inspiracija. Naučila bi jih rada, da ne sledijo zahtevam in trdim pričakovanjem okolice, ampak naj najdejo sebe in svojo pot. V življenju pa naj ne iščejo samo uspeha, ampak predvsem srečo.

Lahko na koncu podate bralcem bloga Napredni svet ključno misel, nasvet, slogan, ki jim bo motiviral za bolj uspešen jutri?

“Just do it!” mi je najbolj blizu. In še ena misel, ki me vodi: “Vesolje mi ne bi posadilo sanj v srce, če mi ne bi dalo moči, da te sanje uresničim.” Besede Alberta Einsteina.

Vabljeni k nagradni igri. Z nami delite najbolj noro oz. najbolj drzno podjetniško izkušnjo. Lahko gre za zanimivo zgodbo, pripetljaj, doživetje. Napišite krajšo zgodbo in jo pošljite na talenti@naprednisvet.si.
Ker je hitrost in odzivnost vrlina podjetnikov, bosta s knjigo Petre Škarje nagrajeni prvi dve prispeli zgodbi. Avtor tretje zgodbe pa bo dobil priložnost, da se s svojo idejo, znanjem, projektom, dosežkom, predstavi na spletni strani Napredni svet v rubriki Talenti ter je tudi deležen koristnih nasvetov.  

Komentiranje zaklenjeno.