Hitri in drzni

Konec koncev je z državo tako kot s človekom. Prepoznati mora svoje talente, kvalitete in prioritete. Poskrbeti mora, da mu dobre lastnosti, ki jih prepozna, diktirajo tempo in preidejo v “navado”. Hkrati je pomembno prepoznati lastnosti, ki nas ovirajo. Avto nas ne bi nikamor pripeljal, če bi po nepotrebem izmenično pritiskali na pedalo za plin in zavore.

Tako država kot človek morata osmisliti svoje življenje. Ker je država mlada, tako kot mladostnik tega še ne dojame v celoti. Pomembne so sistemske spremembe, reforme najprej pri ljudeh. Država pa potrebuje kompas, seznam prioritet.

Država pa smo ljudje. Stopiti je potrebno na pot napredka na področjih z visoko dodano vrednostjo. Konkurenčnost na globalnih trgih je ključnega pomena. Veliko perspektive je na primer v lesni industriji in turizmu. Česar imamo v izobilju, ne izkoriščamo in ne ponujamo globalnemu trgu.

Pri izkoriščanju potencialov je zelo pomembna klima v državi. Ali je družba naklonjena spremembam, aktivna, povezovalna, ambiciozna, zdravo tekmovalna? Še bi lahko našteval. Vendarle pa je najbolj pomembna trdna odločenost v prid spremembam.

Ljudjem je potrebno ob jasnih ciljih neobhodno tudi povedati, kateri koraki so nujni, da nam bo šlo v prihodnosti bolje. Treba je zagnati potrošnjo, razbremeniti gospodarstvo, ne spreti med sabo javnega in zasebnega sektorja, spodbujati najbolj donosne panoge in prestrukturirati nedonosne.

Pomagati je treba “vlečnim konjem”, ne “počasnim” ponijem. V ospredje morajo priti teme povezane z razvojem, odpiranjem delovnih mest in pravno državo. V mislih imam izredno pereč problem plačilne nediscipline, ko ogromno subjektov meni nič tebi nič, ne dobijo plačila in propadejo kljub temu, da so perspektivna in imajo naročila za več let vnaprej.

Morda nasvet. Kadar nas mediji bombardirajo z negativnimi novicami, preberimo pozitivno misel, se spomnimo vseh lepih stvari v dnevu in se hitro in brez oklevanja odpravimo k prijatelju in mu predstavimo svojo najbolj drzno idejo. To ponovimo večkrat.

1 Odgovor na "Hitri in drzni"

  1. Minovak

    Tukaj se povsem strinjam s tabo, Marko, da so potrebne sistemske reforme in kar je najteže, v glavah. Ljudje pri nas so še vse preveč pod vplivom preteklosti, zato se mi zdi, da ta zavora nekako odločilna za voljo do skupinskega, odločnega zagona, ki bi naš stroj pognal v tek, ker pesimizem ne pelje nikamor. Nekako ne morem razumeti, zakaj se to dogaja sredi raja, ki ga imamo in po drugi strani nočemo. Morda nam je bilo preveč podarjeno in smo se uspavali med dobrinami, ki nas obdajajo ne zavedajoč se, da je potrebno te dobrine ohranjati, obnavljati, da nam bodo v enaki meri na voljo vselej, kot tudi generacijam, ki prihajajo.
    Vedno sem govoril, da imamo ogromne potenciale v turizmu, ker po mnogih komentarjih, živimo v raju, nadalje v lesarstvu, ker živimo sredi obilja gozdov in to sta po mojem mnenju dva od poglavitnih virov našega napredka. Kako to izkoristiti pa je, kot sem že omenil, v naših glavah, da to dojamemo, pustimo nesoglasja in prepire, ter začnemo – delati.