Mladost in prihodnost

Lepo je videti ljudi, ki uživajo v delu, ki ga opravljajo. Ko vidiš obrtnika, ki z nasmehom opravlja svoje opravilo, podjetnika, ki z žarom predstavlja svojo idejo, profesorja, ki s predanostjo in trudom učencem oz. študentom podaja snov, športnika, ki z adrenalinom pričakuje nastop, glasbenika, ki hoče odigrati koncert svojega življenja, prodajalca, ki je osredotočen na kupca. Zanimiv je ta svet. Toliko poklicev, toliko usmeritev, toliko talentov.

Pojavlja se dilema. Ali delati tisto, kar te veseli, pa čeprav morda ni toliko perspektivno, ali pa delati tisto, kjer se lahko dobi delo. Po mojem je potrebno ceniti vsak poklic, vsako delo, vsako službo. In ljudi, ki opravljajo ta dela. V vsakem poslu ali delu je treba najti izziv in ga korektno opraviti. Kar pa ne pomeni, da ni dovoljeno sanjati, poslušati srce. In korak za korakom uresničevati sanje. Na ta način lahko človek ostane živahen in pripravljen na nove izzive.

Najbolj me boli, ker med mladimi vlada apatija in iščejo priložnosti na tujem. Seveda povsem upravičeno. Delodajalci namreč premalo upoštevajo njihovo izobrazbo, idejni in karierni potencial in dosedanje delovne izkušnje, ki jih imajo.

Napredna in v prihodnost usmerjena podjetja skušajo pri mladih iskati tisto dobro, zanimivo, perspektivno. Cenijo dela v študentskem obdobju, usposabljanja, seminarje, nore ideje, praktična znanja.

Predvsem pa je pomemben odnos do mladih. Oni niso številke, oni so v pravem pomenu naša prihodnost. So zelo računalniško pismeni, odlično govorijo najmanj en jezik, so globalno povezani z vrstniki po svetu, so lačni dela in izzivov, so vredni zaupanja. In kar je najbolj pomembno, imajo sanje. Tako kot delamo z njimi, tako bodo oni delali z nami. In takšna bo naša prihodnost.

Apeliram na delodajalce, da razvijejo pristen, iskren in spoštljiv odnos do mladih, upoštevajo vsa njihova znanja, ideje in potenciale ter jih povabijo k sodelovanju čim prej oz. ko se pokaže prva priložnost. To se jim bo bogato obrestovalo.

Ko bodo vse pore naše družbe v resnici dognale, da na mladih svet stoji, se bodo začele dogajati spremembe v družbi in gospodarstvu. V miselnosti in ambicijah. V vrednotah, ciljih in viziji. Najprej bodo želi sadove tisti, ki imajo mlade za seme prihodnosti.

1 Odgovor na "Mladost in prihodnost"

  1. maximma69

    Se strinjam, na mladih svet stoji. Čeprav imam zelo drugačne izkušnje glede dela z mladimi. Negativne. Zato sem precej zaskrbljena. Mladi so predolgo v okrilju doma, starši jih zalagajo, namesto,da bi jih “prisilili”, da se znajdejo po svoje. Nikjer ne piše, da, če takoj ne najdeš službe na področju, ki te zanima in za katerega si izobražen, moraš doma čakati na trenutek, ko jo dobiš. Pač poprimeš za delo, ki se ti ponudi. Mogoče pa prav na tistem področju pridobiš izkušnje, ki ti bodo v življenju ali kasnejši karieri prišle prav.

    Mogoče smo starši do otrok preveč zaščitniški in jim puščamo premalo svobode ali pa jih preveč usmerjamo. Pustimo jim,da bodo odvisni sami od sebe, tako,kot smo bili mi. Da se bodo znašli in jim ne bo vse ponujeno na pladnju.

    Ne rečem,da so vsi mladi takšni, jih je pa večina. Saj je tako lažje. Pa naj ne bo tako!