Miha Plantarič: “Misliti, govoriti in delati v sozvočju”

Miha Plantarič. Kitarist, karateist, magister, mentor, trener. Med drugim polfinalist šova Slovenija ima talent. Človek, ki ve kje je in kam gre….

Po srcu in duši si glasbenik. Kakšni so tvoji začetki? Kaj počneš zdaj?

Najprej so me starši pri 6. letih vpisali v glasbeno šolo za klavir (vzporedno so me vpisali tudi na karate). No, po kakšnem letu sem nad klavirjem izgubil navdušenje, s karatejem pa sem nadaljeval. Kasneje, pri 13. pa mi je oče, ki je sicer bil pozavnist (igra pa tudi klavir in kitaro), kupil klasično kitaro in mi že takoj pokazal prve akorde. Tokrat je očitno ubral drugačen pristop. Namreč ni me poslal v glasbeno šolo…(smeh). Od takrat dalje se navdušenje nad glasbo samo stopnjuje.

Do sedaj sem sodeloval oz. še vedno sodelujem z različnimi glasbenimi zasedbami in glasbeniki (Big band Zagorje, Miga Jazz band, Nejc Lombardo, Dadi Daz, Ines Kern, Matic Smolnikar, Vlado Pilja, Daša Gradišek, Nina Bauman, Sara Petrovčič, Saša Danilova…), igram pa tudi inštrumentalno glasbo ob različnih priložnostih. Zadnja leta pa se intenzivneje posvečam jazz improvizaciji pod mentorstvom Primoža Grašiča.

Poleg nastopanja tudi poučujem akustično in električno kitaro.

Si tudi odličen karateist in trener karateja. Kje deluješ? Lahko karate primerjaš z glasbo?

Sem trener v Karate klubu Zmaj in Studiu Prosapia. Tako kot glasba, tudi karate vsebuje vso barvno paleto čustev in ravno tu vidim povezavo.

Nastopaš skupaj z Nejcem Lombardom. Super uspešnica Zavrtela sva svet ima pomenljiv naslov. Kaj je potrebno spremeniti, da se bo svet zavrtel v pravo smer?

Mislim, da mora vsak posameznik zavrteti svoj svet v pravo smer.

Kakšna je torej tvoja življenjska filozofija?

Mislim, da vsi tekmujemo za pozornost. Tisti, ki je naredil film želi, da gledamo njegov film 3 ure; tisti, ki so naredili poročila, želijo, da gledamo njihova poročila vsak dan; glasbenik, ki je posnel glasbo želi, da poslušamo njegovo glasbo; podjetje, ki je proizvedlo nek izdelek, želi, da kupujemo njihove izdelke; da ne omenjam Facebooka, videoigric itd.  To so vse »tuje« zgodbe, vsak posameznik pa mora poiskati svojo. Moja življenjska filozofija pa je, da se vsak dan sproti svobodno odločam, kako bom izkoristil svoj čas, finančni vir in talent.

Po mojem mnenju se je koristno vprašati koliko časa posvetimo službi (ali najdemo v njej navdih), internetu, televiziji, razvadam, svojim najdražjim, ljudem, ki nam črpajo energijo, hobijem, športu…Pred leti sem slišal, da je dobro ob koncu dneva narediti »kljukico« ali »križ«. Torej ali smo bili z dnevom zadovoljni ali ne. V kolikor se nam zapovrstjo zvrsti 5 »križev«, je nekaj v življenju potrebno spremeniti.

Kaj ti v življenju pomeni notranji mir? Kako ga doseči?

Notranji mir verjetno nastopi, ko se zaveš svoje vrednosti in se imaš rad takšnega kot si (se sprejemaš). Vsakomur, ki me vpraša za nasvet pri osebnih težavah povem, da je vzrok najverjetneje v nas. Pogosteje krivimo druge npr. partnerja, starše, sistem, medije ipd. Odgovornosti za svoje življenje, dejanja in prihodnost je očitno težje prevzeti.

Kako doseči notranji mir? Najprej se mi zdi pomembno spoznati sebe, kar je že cel projekt… (smeh). V nadaljevanju pa delovati v skladu s samim seboj, torej »misliti«, »govoriti« in »delati« v sozvočju. Če nam to uspe smo na pravi življenjski poti. Sama pot, pa je po mojem obenem tudi »cilj«.

Igraš tudi na porokah? Kakšni so tvoji občutki ob tem?

Vedno sem počaščen in hvaležen za izkazano zaupanje, ko z glasbo pospremim mladoporočenca pred oltar. Gre za najbolj veličasten in lep trenutek.

Vem da si magistriral na temo Management blagovnih znamk glasbenih izvajalcev na Ekonomski fakulteti. Kakšne lastnosti mora imeti dober glasbenik?

Dober glasbenik mora imeti izredno samodisciplino. Potrebno je veliko, veliko ur vaje. V tem naj uživa, sicer se mi zdi, da mora biti res mučno. Koristno je, če zna biti všečen in zna pritegniti pozornost. Nasmeh pomaga. Tako, kot na drugih delovnih mestih, se je tudi v glasbi potrebno znati prilagajati in razumeti želje ostalih glasbenikov s katerimi sodelujemo. Seveda je dobro poznati trg na katerem glasbenik deluje, vendar vseeno mislim, da je najprej potrebno slediti srcu. Za tiste, ki jih pa podrobneje zanima trženje glasbe, pa seveda priporočam branje mojega magistrskega dela, ki sem ga napisal pod mentorstvom prof. dr. Vesne Žabkar.

Zelo rad poučuješ mlade talente. Kaj opaziš pri njih?

Rad poučujem vsakogar, ne glede na starost. Pri otrocih pa se je potrebno toliko bolj zavedati, da smo jim, mi starejši, učitelji, trenerji vzor. Ne moremo pridigati najstniku, kako je kajenje škodljivo, hkrati pa sami kadimo. Skratka zgled je ta, ki uči.

Kaj bi svetoval mladim talentom in nasploh mladini, da bo njihovo življenje ne samo bolj uspešno, ampak tudi lepše in bolj srečno?

Svetoval bi, da vsak otrok najde vsaj dva hobija v katerih uživa. Šport je nujen. Potrebno jih je vzdrževati čim dlje. Samo vztrajnost šteje.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Nadaljevati zastavljeno pot, sledi družinsko življenje. Še prej pa v letu 2015 uspešno opraviti mojstrski naziv 4. DAN pri japonskemu mojstru karateja Takashi Tokuhisi.

Komentiranje zaklenjeno.